История

АНКЕТА С 81 ГОДИШНА ИСТОРИЯ!

През 1931-ва,  в редакцията на тогавашния вестник „Спорт” се ражда идеята да бъде определен най-добрият футболист на България през годината. Твърде вероятно е колегите да са били вдъхновени от някои резултати на нашите отбори. Например:Националният отбор завършва годината с три впечатляващи победи. Бием Турция с 5:1, бием реномирания тим на Югославия с 3:2, като до един момент губим с 0:2 и побеждаваме Гърция с 2:1.

Анкетата има абсолютно демократичен характер – в нея участват читателите на вестника.

Читателите на „Спорт” определят: Номер 1 за 1931 г. е Асен Пешев – Капуй, от „Левски”! Няма тройка или десетка – Пешев е сам на върха!

Вероятно, защото самият Капуй е основната фигура в Националния отбор и защото е един от прочутото трио на „Левски”: Пешев – Панчев – Лозанов.

Вестник „Спорт” не е съвсем последователен в идеята си за футболния „№1”. Следващата анкета е 11 години по-късно. Отново читателите определят най-заслужилия. Този път обаче техните гласове са за най-добрите спортисти ( не само футболисти).

През военната 42-та ако е имало някакъв спорт, то това е бил футбол. Националите играят само два мача и губят два пъти. Явно спортната мисъл в държавата е била „Футбол и нищо друго”, защото на първите 4 места в анкетата са подредени четирима … футболисти.

Първи е Любен Стамболиев от „Левски”. Стамболиев е шампион с „Левски” и капитан на Националния отбор.

Подгласници са две интересни фигури. На второ място Джино Симеонов от „Македония” (Скопие), а на трето прочутият Любомир Ангелов – Старото, от АС-23 (София).

Отново пауза.

След 5 години, през 1948-ма вестник „Свят” пита читателите „Кой сега е №1”? и получава отговор – Васил Спасов – Валяка от ПСК „Левски”.

На следващата година първи е Борис Апостолов от „Спартак”      (София).

Щафетата поемат в. „Народен спорт” и Радио София. През 1956 и 57 година в рамките на „голямата” анкета за „Спортист №1” най-напред класираните футболисти са Стефан Божков( ЦДНА) и Иван Колев (ЦДНА). На другата година двамата сменят местата си.

Анкетата вече се прави само от редакцията на „Народен спорт”, но през 1960 г. в десетката няма нито един футболист.

През 1961 г. се появява името на Георги Найденов ( ЦДНА) и тъй като в гласуването участват само журналисти – 1961 г. приемаме, че е рожденната година на журналистическата анкета за определяне на „Футболист №1” на България.

През годините герои на Анкетата са не само избраните футболисти. Герои, или по-точно верни рицари на Цар Футбол, са някои емблематични журналисти, които поставиха темелите на футболната журналистика и написаха ярки страници в историята на професията. Помните: Спас Тодоров, Милко Стефанов , Александър Ясников, Митьо Ексеров, Димитър Джаров, Асен Виденов, Димитър Попдимитров, Николай Куманов.

През тези 50 години самата Анкета и нейната Церемония преживяха серия „революционни” промени.

В началото участват около 30-тина от така наречените „футболни журналисти”. Мненията им се събират по телефона.

След това участниците стават 50 – 100, достигат близо 250. Въвеждат се различни квоти за всяка медия. В резултат на което в последната анкета( 2010 г.), участваха 165 избрани представители на 65 редакции.

Отговорите на най-важния въпрос „Кой да бъде №1?” също се промениха няколко пъти. Беше десетка, след това попълвахме по 5 имена, след това по 3. В юбилейната анкета, миналата година журналистите посочиха само по 1 име.

ЦЕРЕМОНИИТЕ И НАГРАДИТЕ…

Започна се с ръкостискания в редакционните стаи. Бяхме много пъти „При бай Гошо”( „Спортна среща” на стадион „В.Левски”), бяхме в почти всички зали на НДК ( включително и зала 1), бяхме и сме в най-прочутите, луксозни и модерни зали, хотели и заведения Наградите бяха и продължават да бъдат разнообразни, красиви, понякога – дори причудливи. През последните 5 години, обаче се спазва традиция, която сигурно ще продължи още дълго – най-добрият футболист за годината получава голяма златна ( наистина), златна топка!

Анкетата за определяне на най-добрите футболисти на България през 2011 г. има нещо уникално. По-точно връща се 81 години назад и дава възможност на истинските приятели на футбола да определят най-добрия. Разбира се в много по-широк мащаб, защото аудиторията на сайта FUTBOLIST1.BG е несравнимо по-голяма от аудиторията на някогашния вестник „Спорт”.